Παρασκευή, 24 Μαίου 2024

Ένα αναπάντεχο μουσικό γεγονός στην καρδιά της Πελοποννήσου

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ένα αναπάντεχο μουσικό γεγονός στην καρδιά της Πελοποννήσου. Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την Τρίπολη, θα συναντηθούν ένας κορυφαίος μαέστρος, μια ανατρεπτική ορχήστρα και το κουαρτέτο της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι νότες θα πλημμυρίσουν την πόλη για να γραφτεί πρώτη φορά στην Τρίπολη μια… σύνθεση από υψηλής μουσικής ποιότητας γεγονότα.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία μικρά κοντσέρτα δρόμου από κουαρτέτο μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με έργα Mozart, Boccherini, Strauss, Pachelbel, Shostakovich, Haydn, Legrand, Kreisler, Gardel, Albeniz, Joplin, Σκαλκώτα. Οι συναυλίες θα δοθούν στις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης, στην Πλατεία Νεομ. Δημητρίου (Σκακιέρα), στην Πλατεία Άρεως και στην Πλατεία Πετρινού.

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 οι Πελοποννήσιοι θα υποδεχθούν στην Τρίπολη τον διεθνούς φήμης μαέστρο Διονύσιο Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά (Dionysios Dervis-Bournias) και την σημαντική μουσική ομάδα της «Ορχήστρας της Εποχής του Διαφωτισμού» (Orchestra of the Age of Enlightenment). Έργα του Μότσαρτ θα ακουστούν στο εσωτερικό του πανέμορφου νεοκλασικού Μαλιαροπούλειου θεάτρου στο κέντρο της Τρίπολης αλλά και στην πλατεία Πετρινού, όπου οι διοργανωτές θα έχουν εγκαταστήσει δύο υπαίθριες γιγαντοοθόνες. Το κονσέρτο θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στους θεατές που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν εντός θεάτρου.


H «Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού», με πορεία 26 ετών στον χώρο της κλασσικής μουσικής, αποτελείται από διακεκριμένους σολίστ και μουσικούς, οι οποίοι πιστώνονται τη συνέπεια στο ιδρυτικό τους σύνθημα: «Δεν είναι όλες οι ορχήστρες ίδιες» (www.oae.co.uk). Η καταξιωμένη ομάδα μουσικών ξεχωρίζει για την αριστεία, την πολυμορφία και την διαρκή της εξερεύνηση στις νόρμες της κλασσικής μουσικής.

Οι Άγγλοι καλλιτέχνες, μέσα από τις μελωδίες του Μότσαρτ και υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση του Ελληνογάλλου μαέστρου Διονύσιου Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά (Dionysios Dervis-Bournias) θα μεταφέρουν την δημιουργική τους δίψα, τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις αλλά και την ανάγκη τους για επαναπροσδιορισμό των κλασσικών συναυλιακών μορφών.


Από τη σκηνή του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου της Τρίπολης οι μουσικοί υπόσχονται να μαγέψουν το κοινό με τις υπέροχες κλασσικές μελωδίες.

Το ξεχωριστό αυτό κονσέρτο σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς φεστιβαλικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Πελοπόννησο μέχρι το τέλος του 2014. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης έχει ήδη προχωρήσει το έργο της ενίσχυσης των δομών τοπικού πολιτισμού. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στην έγκριση χρηματοδότησης για την προμήθεια μουσικών οργάνων, ηχητικών συστημάτων και στολών για το σύνολο των Δημοτικών Φιλαρμονικών και των Χορωδιών των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου.

«Απέναντι στην οικονομική και ηθική κρίση, τα μουσικά σύνολα της Πελοποννήσου, οι εκατοντάδες εθελοντές μουσικοί, οι μαέστροι, τα Δ.Σ. των σχημάτων, οι πολίτες της Πελοποννήσου που πλαισιώνουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, οι δάσκαλοι και οι μαθητές μουσικής, είναι ελπίδα ανάταξης», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.


Υπάρχουν διαθέσιμες προσκλήσεις για το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με e-mail στο info@parnonas.gr δηλώνοντας όνομα και τηλέφωνο επαφής, έως την Τρίτη 8/10/2013. Σε όσους δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το κοντσέρτο, θα ενημερωθούν για επιβεβαίωση της συμμετοχής τους


Την ευθύνη της διοργάνωσης του πολιτιστικού φεστιβάλ έχει η «Αναπτυξιακή Πάρνωνα», Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300, Τηλ. 27570-22807, Fax. 27570-23230, Πληροφορίες κα Μανιταρά.