Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αναφορά στη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη συνομιλούμε για τη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Νυχθήµερες φλογίτσες για να μοσχοβολά η σκοτεινή μας µνήµη


Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από το 1996. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία. Το θέμα για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στον Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Τα πρόσωπα του Χρόνου».


Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης μετέχει στον εορτασμό με ιδιαίτερη αναφορά στη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου, έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Γενιά του ’80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη.


Οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες» πρωτογιορτάστηκαν, στις 27 Σεπτεμβρίου, με τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης. Καθισμένα, καταρχήν σε κύκλο, τα παιδιά εξοικειώνονται με τον χώρο, αντιλαμβάνονται και συζητούν το περιεχόμενο της έκθεσης· τι σημαίνει «Γενιά του ’80», «Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική», «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» και αποσαφηνίζουν τον στόχο της επίσκεψης που αφορμάται από τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών.


Μετά την εισαγωγή, η προβολή ξετυλίγει την πορεία του ζωγράφου στον χρόνο, από τα πρώτα έργα έως τα πιο πρόσφατα. Η ανταπόκριση των παιδιών αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η ζωγραφική, η τέχνη γενικότερα, απευθύνεται σε όλους, και κυρίως σε όσους έχουν ευαισθησία, πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ανησυχίες, ερωτήματα, προβληματισμούς και είναι ανοιχτοί στην πρόσληψη της ομορφιάς και της αλήθειας.


Στο τρίτο μέρος της επίσκεψης τα παιδιά παρατηρούν τα πρωτότυπα έργα του Χρήστου Μποκόρου, συγκρίνουν τη «γραφή» του με εκείνη άλλων ζωγράφουν, διαπιστώσουν ότι καμιά φωτογραφία, όσο καλή και να είναι, δεν υποκαθιστά το πρωτότυπο, συζητούν σκέψεις και συναισθήματα και επιστρέφουν στο σχολείο με ένα ερωτηματολόγιο που τους παρέχει την ευκαιρία να ανακαλέσουν την επίσκεψη, να θυμηθούν, να κουβεντιάσουν, να παρατείνουν το βίωμα και να κρατήσουν στη μνήμη ό,τι τα συγκίνησε.


Ένα ποτήρι με νερό, το αβγό, τα πρόσφορα-προσφορά, η ελιά, το καντήλι, η άσπρη καλοδιπλωμένη πετσέτα που κλείνει τις μνήμες ζώντων και τεθνεώτων, η φλόγα, το κερί, το φως, η σημαία είναι μερικά από τα «πρόσωπα του Χρόνου», «πρόσωπα» του Χρήστου Μποκόρου που προσέγγισαν οι μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ τάξης του 5ου Δημοτικού. «Πρόσωπα», που μέσα στο φθαρτό συγκρατούν το άφθαρτο, μέσα στην απουσία την παρουσία, μέσα στο εφήμερο το αιώνιο.

Ανάλογη αναζήτηση στις προσωπικές και τις συλλογικές μας μνήμες καλούμεθα να βιώσουμε την Τετάρτη, στις 9 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη. Η πρόσκληση απευθύνεται στους ενήλικες που μπορούν, ωστόσο, να συνοδεύουν και μεγάλα παιδιά (από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και εξής).