Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Επιστημονικές δράσεις του « Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΙΑΥΛΟΣ Ν. Λακωνίας»

Τρίτη, 14 Μαίου 2013

Η επιστημονική ομάδα του « Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΙΑΥΛΟΣ Ν. Λακωνίας» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στα πλαίσια του επιστημονικού του έργου ενημερώνει για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό, των νέων επιστημονικών του δράσεων:


Στα πλαίσια της ενημέρωσης της ευρύτερης κοινότητας για θέματα που αφορούν την Πρόληψη, το Επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Πολιτεία FM, στα πλαίσια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Κάνε add στη ζωή», την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και ώρα 09.00-11.00π.μ. πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα σε δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον Δ. Σπάρτης και την δράση τους σε καιρούς οικονομικής κρίσης .

Συμμετείχαν με συνεντεύξεις τους οι:

α) π. Παπουλάκος Παναγιώτης, ιερέας της ενορίας Σκούρας και υπεύθυνος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» της ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο οποίος μίλησε για την πολυετή δράση και κοινωνική προσφορά του εν λόγω προγράμματος.

β) κα Λυμπιωτάκου Κωνσταντίνα, Αντιδήμαρχος Δ. Σπάρτης & Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δ. Σπάρτης, η οποία ανέπτυξε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Τον θεσμό του ΚΑΠΗ και το νεοσύστατο «Κοινωνικό Παντοπωλείο»του Δ. Σπάρτης.

γ) κ. Βαβαρούτσος Γεώργιος, φαρμακοποιός & εθελοντής σ το «Κοινωνικό Φαρμακείο» Δ. Σπάρτης

δ) κ. Μασγανάς Κων/νος, ιατρός ορθοπεδικός & εθελοντής στο «Κοινωνικό Ιατρείο» Δ. Σπάρτης

Την εκπομπή συντόνισαν οι κες Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργός- Επιστημονικά Υπεύθυνη & η Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική λειτουργός – Επιστημονικό Στέλεχος του ΚΠ «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Μετά την διακοπή των ραδιοφωνικών μας εκπομπών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, επανερχόμαστε με νέα ψυχοκοινωνικά θέματα και συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 και την ίδια ώρα, θα αναπτυχθεί το θέμα «Διατροφικές Διαταραχές: Νευρική Ανορεξία». Την εκπομπή θα συντονίσει η κα Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Διαύλου».


Στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία» και σε συνεργασία με την Β/βάθμια Εκπαίδευση και την εκπαιδευτικό του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης κα Δούνια Θεοδώρα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στον χώρο του σχολείου και σε ομάδα εφήβων της Α’ Λυκείου, προβολή της ταινίας με τίτλο: «Ένα σπίτι μια ζωή» η οποία έχει ως θέμα την εξάρτηση από τις ουσίες. Ακολούθησε συζήτηση. Συντονίστρια ήταν η κα Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική λειτουργός – Επιστημονικό Στέλεχος του Κ. Π. «Δίαυλος»


Παράλληλα, σε συνεργασία με την Α/βάθμια Εκπαίδευση και τον Δ/ντή του Δημοτικού σχολείου Γκορυτσάς – Σκούρας κο Παπαιωάννου Κων/νο πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Γκορυτσάς, δύο (2) βραχείες βιωματικές παρεμβάσεις σε ομάδες μαθητών με θέμα: «Υγιεινή Διατροφή». Η δράση πραγματοποιήθηκε από την κα Ασπασία Γκουντούνα στα παιδιά της Α’ Δημοτικού και από την κα Κατερίνα Καργάκου στα παιδιά της Β’ Δημοτικού.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Γλυκόβρυσης κα Ρουσσοπούλου Αθανασία την έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 τρεις (3) βραχείες βιωματικές παρεμβάσεις σε ομάδες μαθητών των τάξεων Α’, Δ’ & Ε’ Δημοτικού στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Ο κήπος με τις 11 γάτες». Η δράση θα υλοποιηθεί από τις κες Ασπασία Γκουντούνα και Κατερίνα Καργάκου

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Ξεκινώ από μένα για να φτάσω σε σένα» που υλοποιεί η νηπιαγωγός του Νηπιαγωγείου Σκούρας κα Πανταζή Α. έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 βραχεία βιωματική παρέμβαση με τίτλο: «Αυτοεκτίμηση», την οποία θα πραγματοποιήσει η κα Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικό Στάλεχος του Κέντρου πρόληψης «Δίαυλος»


Τέλος το Κ.Π. «ΔΙΑΥΛΟΣ», όντας σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ξηροκαμπίου και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου Ξηροκαμπίου , πραγματοποίησε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και ώρα 06:30 μ.μ. ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με τίτλο : « Η Φιλοσοφία της Πρόληψης και Γνωριμία με το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ και τις Υπηρεσίες του» στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ξηροκαμπίου .

Επίσης, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σελλασίας, καθώς και με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Σελλασίας, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και ώρα 08:00 μ.μ. ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με το ίδιο θέμα στην Αίθουσα του Δημαρχείου Σελλασίας .

Τις ομιλίες πραγματοποιεί η Επιστημονικά Υπεύθυνη – Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου, κυρία Ασπασία Γκουντούνα.