Παρασκευή, 03 Μαίου 2024

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια «Χρήσιμες τεχνικές οικιακής οικονομίας: Θεωρία και πράξη» που πραγματοποίησε το ΚΠΕ Μολάων

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια με τίτλο: «Χρήσιμες τεχνικές οικιακής οικονομίας: Θεωρία και πράξη» που πραγματοποίησε το ΚΠΕ Μολάων, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης ενηλίκων και πραγματοποιήθηκαν επί 9 συνεχείς εβδομάδες στους Μολάους και στη Συκιά, με θέμα την παρασκευή προϊόντων, στα πλαίσια της οικιακής οικονομίας, με τεχνικές που προέρχονται από την τοπική μας παράδοση και προϊόντα της περιοχής, με τη γνώση που έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά και παραμένει ζωντανή ως τις μέρες μας.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

«Τσαϊτια- Γκόγκες – καλτσούνια»

«Ελιές- λάδι– προϊόντα ελιάς»

«Παστά –κρέας – ψάρια –λουκάνικα»

«Γαλακτοκομικά – γιαούρτι – τυρί – μυζήθρα»

«Παραδοσιακό σαπούνι»

«Παραδοσιακό ψωμί – παξιμάδια»

«Βότανα - γιατροσόφια – καλλυντικά»

«Λαχανικά – φρούτα: Τεχνικές συντήρησης – παρασκευή κομπόστας, μαρμελάδας»

«Παραδοσιακά γλυκά – Πασχαλινές συνταγές»


Ο σκοπός των σεμιναρίων ήταν πολλαπλός:

- Πρώτα απΆ όλα τιμήσαμε την γυναίκα, την μάνα, την γιαγιά, την νοικοκυρά, που σε καλούς αλλά και δύσκολους καιρούς, κράτησε με σοφία την οικογένεια, αγωνίστηκε και δημιούργησε πολλαπλά (και ας μην αναγνωρίζεται αυτό πολλές φορές). Στα πλαίσια της οικιακής οικονομίας, (που είναι όσο ποτέ επίκαιρη), είναι αξεπέραστος ο πλούτος και η κληρονομιά που μας αφήνουν και αποτελεί υποχρέωσή μας, αυτόν τον πλούτο να τον αναδείξουμε και να τον μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές.

- Η σοφία με την οποία διαχειρίζονταν οι προηγούμενες γενιές τους πόρους και τα προϊόντα της γης, μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται πόσο συνέβαλαν στην επιβίωση, αλλά και στην υγεία, όπως αποδεικνύεται και από πολλές επιστημονικές έρευνες.

- Με τα σεμινάρια μας αυτά προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα, αλλά και κάποιες τεχνικές που για διάφορους λόγους ξεχάσαμε, ακολουθώντας ξενόφερτα πρότυπα, που αν μη τι άλλο βλάπτουν την υγεία μας και την τσέπη μας και τον τόπο μας.

- Τονίσαμε την σημασία της παραδοσιακής διατροφής, της σωστής διατροφής και την συμβολή της στην προαγωγή της υγείας.

- Ελπίζουμε ακόμη να δόθηκαν ερεθίσματα για να ξεκινήσουν κάποιοι, μεμονωμένα ή σε ομάδες, να δουν επαγγελματικά την ενασχόληση με τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές, τα διάφορα σκευάσματα που αλλού έχουν αποδειχθεί πολύ προσοδοφόρα ενασχόληση και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν τα σεμινάριά μας, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, πράγμα που αποδεικνύουν οι ευχαριστίες όλων και η παρότρυνση τους να συνεχιστούν και την νέα χρονιά με νέα θεματολογία.

Κάθε σεμινάριο είχε την μορφή βιωματικού εργαστηρίου και όλοι οι παραβρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά, πράγμα που τους ενθουσίασε.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε θεματική ενότητα.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε στο ΚΠΕ Μολάων, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά για την ανταπόκριση, τον ενθουσιασμό και την ενεργή συμμετοχή όλων, εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, την άριστη συνεργασία και το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να αποκομίσουμε όλοι ουσιαστικά οφέλη και χρήσιμες και εφαρμόσιμες γνώσεις.

Ευχαριστούμε το Δήμο Μονεμβασίας, τον προϊστάμενο της Μαθητικής Εστίας Μολάων και τον μάγειρα της Εστίας, το Σύλλογο Κυριών της Συκιάς , τους εκπαιδευτές (επαγγελματίες και μη), όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο, συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των σεμιναρίων μας.